Monteringsinstruktioner för väggdekor samt bildekor.

 

 

 

 

 

 

Dekor montering.

 

 
 
 1. Lägg ut väggdekorationen på ett fast och jämnt underlag. Om det finns synliga små luftbubblor under transparenta filmen är detta helt normalt. Det är inte något fel på din väggdekoration.
 2. Om du har valt en stor eller bred väggdekoration kan det vara lämpligt att dela upp den i mindre delar för att underlätta uppfästningen av väggdekorationen på väggen.
 3. Innan väggdekorationen appliceras på väggen är viktigt att ta bort luftbubblor som bildats under den transparenta filmen - för att göra detta kan du använda en plast skrapa. Sprid ut väggdekorationen på golvet eller bordet och pressa skrapan med en rörelse inifrån och ut på väggdekorationen med hårt tryck.
 4. Nu måste vi försiktigt ta bort motivet tillsammans med den transparenta filmen ifrån den vita skyddsfilmen. Var nog med att väggdekorationen sitter kvar på den transparenta filmen. Om någon bit av vit skyddsfilm skulle sitta kvar fäst då åter tillbaks den transparenta filmen, tryck till med plastskrapan och försök på nytt att avlägsna den vita skyddsfilmen.
 5. Tag nu den transparenta filmen (med klister på) och fäst den på väggen. För att underlätta uppsättandet kan man, med en penna eller tejp, markera exakt var första delen av väggdekorationen ska sitta.
 6. När motivet är utpositionerat på väggen pressar du ut väggdekorationen med plastskrapan på alla ytor för att försäkra dig om att varje element fäst ordentligt mot väggen. Om det bildats luftbubblor pressar du ut dessa med hjälp av skrapan.
 7. Nu måste vi ta bort den transparenta plastfilmen ifrån väggen. Utgå från ett hörn och dra sedan plastfolien mot dig långsamt och se till att varje del av väggdekorationen blir kvar på väggen och inte följer med den transparenta plastfilmen. Om någon del skulle följa med den transparenta plastfilmen återförs denna igen på väggen varefter den pressas mot väggen igen ett nytt försök görs att avlägsna den transparenta filmen.
 8. Som slutligt monteringssteg passera med plastskrapan över hela väggdekorationen ytterligare en gång för att se till att alla segment har fäst mot väggen och för att ta bort eventuella luftbubblor som bildats.

Lättare att sätta upp större dekorationer om ni är två som hjälps åt.

Viktigt:

 • Du kan sätta din dekor på alla underlag som är släta. På t.ex. tegelväggar och murade väggar så fäster den inte.
 • Inte sätta dekoren på nymålade ytor. Vänta helst tre veckor så att färgen hinner torka så kommer din dekor sitta fast ordentligt.
 • Det är lätt att ta bort din dekor, men på  papperstapeter så finns det en viss risk att tapeten kan gå sönder.
 • Torka av ytan där du vill ha din dekor. Smuts och damm kan göra att din väggdekor fäster sämre.

 

 

Viktig information(bildekor):
Om du följer denna guide så kommer du inte få några problem med dekalmontaget. Var väldigt noggrann med att få bort allt vax från ytan. Finns det vax kvar så kommer dekalen lossna. Vi lämnar ingen garanti på dekaler som EJ monterats av oss.

Folieinformation:
Folien vi använder är en polymerfolie med 3-12 års hållbarhet. Detta är den mest lämpade folien för att använda till bilar, båtar, mc osv. Tjocklek 0.07mm. Limmet är ett Acrylhäftämne som är lämpat för torra och rena ytor. Folien är elastisk och tål temperaturer mellan -40 och +120 grader. Minsta montagetemperatur är +10 grader. Men vi rekommenderar 18 grader eller mer. Limmet har en låg initialhäftningsförmåga vilket innebär att full vidhäftning inte erhålls förens efter 48 timmar. Anledningen till detta är att folien inte ska "hugga" fast direkt och skapa bubblor i onödan.

Nylackerade ytor:
En nylackerad yta måste "avdunsta" klart. 1K färger kan ta månader innan de har ångat klart. 2K lack räcker med någon dag. Sätts dekaler på en yta som inte är torr ordentligt så kommer dekalen "bubbla" pga. att lösningsmedel från färgen vill komma ut.

Rengöring av ytan:
Ytan måste vara fri från vax, polish, silikon osv. normala vaxer kan tas bort med Petroleumbaserat avfettningsmedel, avsköljning och sedan eftertvätt med T-sprit. Bara T-sprit löser inte upp vaxrester. Naturavfettning fungerar ej.
Vid mindre ytor går det att använda bromsrengörning på sprayburk. CRC har en modell som heter BRÄKLEEN. Detta är väldigt stark och ska användas med försiktighet. På enkomponentsfärger så kan detta lösa upp färgen. Se till att lacken är riktigt ren. Minsta lilla dammkorn kommer synas efter dekalmontaget.

Våtapplicering:
Vi rekommenderar starkt torrmontering. Det är den säkraste och enklaste varianten att få dit dina dekaler på ett snyggt sätt. Vid våtmontering så är det stor risk för att det ligger kvar fukt under dekalen vilket kommer göra att dekalerna lossnar. Bilen bör stå i 20 grader minst 2 dagar efter en våtapplicering. Vid våtmontering så blandas 5-7 droppar YES original i 1 liter vatten och sprutas på dekalens häftämne samt ytan med en blomspruta. Skrapa ut allt vatten väldigt noggrant. Våtmontering fungerar jättebra på stora plana ytor såsom lastbilssidor etc. Vid montering av dekor på en bilsida är det totalt värdelöst och skapar bara merjobb i form av eftervärmning och detaljer som inte fäster runt dörrkanter och lister.

Bubblor:
Bubblor är oftast luftfickor under dekalen. Dessa kan punkteras med en nål och sedan pressas ut med fingret. Väldigt små bubblor är oftast dammkorn eller ojämnheter i lacken. Det är väldigt viktigt att torka rent en extra gång innan dekalen fästes. När bak pappret skärs av kan det trilla ner små papperspartiklar. Det räcker för att skapa små bubblor i dekoren. Var väldigt noggrann med rengörningen före och under montering så slipper ni alla dessa små oroligheter.

Ta bort appliceringstejpen:
Det är viktigt att appliceringstejpen dras bort i 180 graders vinkel. Dvs. man pillar upp hörnet och sedan drar tejpen plant mot dekalen. Risken är annars stor att dekalen lossnar.

Klarlack över dekal:
Det är inga bekymmer att klarlacka över dekaler. Vad som är viktigt är att de första lagren klarlack endast "dimmas" ut och låts torka mellan påläggningarna. Det skapar då ett skyddande skikt mellan dekalen och det tjockare lagret klarlack. Underlaget dekalen sätts på måste vara uttorkat. Annars så "reser" sig dekalen i form av små bubblor pga. att underlackens ångor vill komma ut. Läggs klarlacken på med full sprutbild direkt så kommer lösningsmedlet i klarlacken lösa upp acrylhäftämnet i dekalen och ge resultatet att dekalen "fläcks upp" i kanterna.

Skötsel:
När dekalerna är monterade på bilen är det viktigt att inte använda högtryckstvätt för nära dekalerna. Normal tvätt där schampo spolas av med högtryck är inga bekymmer. Men om man går nära med munstycket kommer dekalerna att flyga loss. Maskintvätt är inga bekymmer. Borsttvätt går bra. Vanliga datorskurna dekaler går bra att vaxa och maskinpolera över.

Borttagning av dekaler:
Om dekalerna inte suttit någon längre tid så brukar det fungera bra att "pilla" upp hörnet med nageln och sedan dra bort dekalen med fingrarna. Fungerar inte detta bra så värms dekalen upp med hårfön eller varmluftspistol. Lämplig värme är runt 140 grader. Värms dekalen mer är det stor risk att folien separerar från acrylhäftämnet vilket ger resultatet att limmet sitter kvar på lacken. Försök undvika detta då det bara skapar merjobb. Hårfön är bättre än varmluftspistol om man inte kan kontrollera värmen digitalt. Limresterna som blir kvar tvättas bort med T-sprit. Använd rikligt med T-sprit och torka med "lätt hand". Att gno hårt fungerar sämre. Efter ett tag så löses limmet upp och går in i trasan istället. Även om ytan ser ren ut så är det oftast limrester kvar. Dessa kommer synas när damm och smuts fastnar i dem. Ett enkelt sätt att kontrollera detta är att ta något pulver eller damm och stryka över ytan. Då framträder kvarvarande limrester väl.

 Mer information här-www.orafol.de(eng.)

 Titta gärna vår installationsvideo.